Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τελευταία νέα

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»


Όταν το «παρόν» χτίζει μια πιθανή εκδοχή του μέλλοντος και αποκαλύπτει κρυμμένες αλήθειες του παρελθόντος
Το αρχέγονο ορμέμφυτο του είδους μας για την εξερεύνηση και την ανακάλυψη νέων άγνωστων τόπων, που από την εποχή του ομηρικού Οδυσσέα, αλλά και πιο πριν από τον Διόνυσο και τον Ηρακλή και κατόπιν με τον Αλέξανδρο, φωτοβολεί στα όνειρα της ανθρωπότητας, και από τον 20ο αιώνα και μετά μας οδηγεί πέρα από τη Γη, σε αδελφούς πλανήτες, κατάλληλους να φιλοξενήσουν ανθρώπινες αποικίες, ανοίγοντας νέους συναρπαστικούς ορίζοντες για το μέλλον, αυτό το βασικό ένστικτο που μας ωθεί πέρα από τα όρια του γνωστού κόσμου, αποτελεί τη βάση για το διήγημα με τίτλο: «Σημείο Λαγκράνζ».
Παράλληλα, αυτή η τάση του ανθρώπου για την εξερεύνηση, συμπλεκόμενη με αληθινό γεγονός της ελληνικής εφευρετικότητας - τη δημιουργία μονοθέσιου αεροσκάφους με πενιχρά μέσα, που προσέλκυσε και το ενδιαφέρον της ΝΑΣΑ - γέννησε το διήγημα με τίτλο: «Η βαρύτητα της Σελήνης».
Παράπλευρα, και στα δύο παραπάνω διηγήματα, γίνεται νύξη για την από δεκαετίες αμφισβήτηση που ακολούθησε τις αμερικανικές αποστολές «Απόλλων» προς την Σελήνη.
Σε αντιδιαστολή με τα θετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, παρουσιάζεται και η αυτο-καταστροφική του πλευρά στο διήγημα με τίτλο: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Με τα διηγήματα «Το πείραμα», «Το μυστικό των αιώνων» και «Από άλλη διάσταση» γίνεται υπενθύμιση για τα όρια της επιστημονικής γνώσης, αλλά και την δυσκολία αποδοχής από κοινό και ειδικούς νέων επαναστατικών επιστημονικών θεωριών.
Τέλος, τα λεγόμενα «ακασικά αρχεία» και η θρυλούμενη «χρονοτηλεόραση», “Cronovisor”, του πατέρα Pellegrino Ernetti που όπως φημολογείται θάφτηκε από το Βατικανό, αποτέλεσαν την έμπνευση για την εξωγήινη συσκευή προβολής παρελθόντων γεγονότων, στο διήγημα που φέρει τον τίτλο «Παλαμήδης», όπου επιχειρείται μια αντισυμβατική ανάγνωση της Ιλιάδας, που εντούτοις στηρίζεται σε κείμενα αρχαίων κλασσικών.


                                                      Λεπτομέρειες
                                          ISBN 978-960-564-560-1
                                          ΕΚΔΟΤΗΣ Οσελότος
                                          Χρονολογία έκδοσης Οκτώβριος 2017
                                          Αρ. Σελίδων  86
                                          Διαστάσεις 21Χ14
                                          Συγγραφέας Πολυδεύκης Α. Παπαδόπουλος
                                          Επιμέλεια Όλγα Παλαμήδη
                                          Θέμα Λογοτεχνία, Φαντασία, Επιστημονική 
                                          Φαντασία

                                        
Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα παρακάτω βιβλιοπωλεία:
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ
DIOSKOUROS blog➤

Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου